8 mei 2024

Hoe mooi kan een bouwdoek zijn?

Na een uitgebreid voorbereidingstraject zijn we gestart met de vernieuwing van het winkelcentrum van de Kopermolen, de herinrichting van de openbare ruimte en de versterking van de woonfunctie in de wijk. Voorafgaand aan deze ontwikkelingen vinden de sloopwerkzaamheden plaats, die de weg vrijmaken voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage, een nieuwe locatie voor de Lidl en een verzameling tiny houses aan de parkzijde van de Kopermolen. De gefaseerde bouw is gepland tot eind 2028.

Sinds vorige week is een groot deel van de Leidse Kopermolen omgeven door een artistiek bouwdoek van 108 meter lang. Het ontwerp van dit doek is het werk van Karin van Iterson, die via Jeroen Bakker namens Simon IJsselstein de opdracht kreeg een zowel esthetisch als informatief doek te creëren. Haar ontwerp heeft een tijdelijke, kleurrijke plek tot leven gebracht die het ongemak van de verbouwing voor zowel bezoekers als bewoners verzacht.

Van Iterson werkte maanden aan de illustratie voor het doek en gebruikte diverse kleuren en teksten die ieder een eigen bouwthema vertegenwoordigen zoals duurzaamheid en groen, ontwikkelen en bouwen en verbinding in de wijk. De basis van het ontwerp is een cirkelvorm. Met deze vorm zijn de patronen gebouwd, wordt het verhaal verteld en lopen de frisse kleuren als een gamma in elkaar over.