14 augustus 2023

De nieuwe realiteit vraagt om denken in mogelijkheden

De markt zit op slot. We horen niet anders. Hoe nu verder? We vragen het Tim Aalders, verantwoordelijk voor de woningportefeuille van Van der Vorm Vastgoed.

“Het wordt steeds lastiger om te ontwikkelen en financieel gezonde projecten te starten. Toch maakt de samenloop van (fiscale) maatregelen op wet- en regelgeving het weliswaar moeilijk maar niet onmogelijk om nieuwe projecten van de grond te trekken. Geen bouwer, financier, belegger of ontwikkelaar kan dit individueel oplossen, maar gezamenlijk kunnen en moeten we het verschil gaan maken. Door ondernemerschap te tonen en in gesprek met elkaar te blijven, gaan we op zoek naar een nieuw marktevenwicht. Waarbij we verantwoordelijkheid nemen door collectief op korte termijn iets in te leveren, zodat we in beweging blijven en door kunnen gaan.

Denken in mogelijkheden, kijken hoe het wél kan. Dat is wat we moeten doen. Zo is de eis om binnen nieuwe ontwikkelingen ook een serieus contingent lager geprijsde huurwoningen op te nemen een ingewikkelde uitdaging. Dus moeten we daarmee aan de slag, ook omdat we vinden dat we kansen moeten creëren voor starters binnen de woningmarkt. We zien daarbij wel degelijk mogelijkheden om aan die wens tegemoet te komen, maar pakken dat net even wat anders aan.

Wij kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om diverse woningen onder de commerciële marktwaarde te verhuren. Voor deze betaalbare huurwoningen sluiten we een soort ‘groeicontracten’ af. Op deze manier bieden we starters met een lager salaris een woonkans. Na twee jaar groeien de bewoners naar een reële huur, op basis van de markthuur. Hierover gaan wij in overleg met de bewoners en doen hen een aanbieding die op dat moment past. Op deze manier geven wij starters op de woningmarkt een eerlijke kans. We zien dat het werkt!”