1 augustus 2023

De kansrijke woningmarkt van Polen

Wie ons volgt weet dat we geen onbekende zijn op de Poolse vastgoedmarkt. René Voortmeijer (CCO bij Van der Vorm Vastgoed) heeft een bevlogen verhaal; “In 2015 maakten we een voorzichtige entree op deze nieuwe markt. We zijn gestart als private equity investeerder in de ontwikkeling van een portefeuille van vier winkelcentra, welke na oplevering allen zijn verkocht. Dat gaf ons de kans veel kennis op te doen van de markt en Polen in het algemeen.

We ontdekten dat de woningmarkt daar nog heel anders is, commerciële woningverhuur (PRS) bestond daar bijna niet. Dat was ca. 1% van de totale woninghuurvoorraad, welke voornamelijk wordt gedomineerd door corporaties. Maar de groei van de Poolse EU-economie is indrukwekkend en de vraag naar kwalitatieve huurwoningen ook. In 2017 zijn we gestart met de aankoop van een aantal “test” appartementen, dat was een prima leerschool. Daarmee kregen we, onder andere, inzicht in de Poolse bouw-/ontwikkelmarkt, het opleveringsniveau en de prijsstelling en waren wij in staat een team op te bouwen van lokale adviseurs, juristen en fiscalisten.

Sindsdien zijn we flink opgeschaald. Inmiddels bedraagt het aandeel Poolse woningen ca. 30% van onze totale woningportefeuille. De woningen liggen in Krakau en Warschau, de oude en de huidige hoofdstad. We zien dat de markt in Polen nog steeds enorm kansrijk is, met veelal jonge hoogopgeleiden, carrièremakers en studenten die zich nog niet definitief willen binden aan een bepaalde stad. Daarnaast wensen zij veelal een hoge woonkwaliteit, beleving en flexibiliteit in plaats van een langjarige hypotheeklening.

We hebben nu een leidende positie in de commerciële woningverhuur in Polen. En we blijven investeren en uitbouwen: we zien nog volop kansen. We focussen op strategische locaties, dichtbij het station, de universiteit en de binnenstad. We zullen ons daarbij voornamelijk richten op de top 10 steden in Polen.

Tevens zien we volop kansen in samenwerkingen. Ook met equity partners. Samen kunnen we nog meer bereiken en we delen graag onze kennis op het gebied van de juiste structuur van deze beleggingen. Wie daarover meer wil weten is van harte welkom!”