Mei 2015

Van der Vorm Vastgoed Groep investeert in Polen

Van der Vorm Vastgoed Groep heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Acteeum Group voor de participatie in de eerste Acteeum ontwikkelingsportfolio van winkelcentra in Polen.

De portfolio van Acteeum Group bestaat uit deelnemingen in projecten met grote internationale ontwikkelaars en investeerders. Naast Van der Vorm Vastgoed Groep nemen ook andere binnen- en buitenlandse particuliere investeerders deel in deze joint venture. De investeringsvolumes worden niet bekendgemaakt.

Arne Bongenaar, managing director van Acteeum Group, is verheugd over de samenwerking: ‘Deze participaties geven aan dat ook in Nederland de belangstelling voor Pools vastgoed groot blijft. Wij kunnen daardoor blijven groeien met onze dominante projecten in middelgrote steden. De belangstelling van zowel huurders als eindbeleggers voor deze projecten is groot. Er is in Polen nog plaats voor circa 20 van deze projecten en wij willen daar zeker 5 van gaan ontwikkelen.’

Het eerste project in de ontwikkelingsportfolio betreft het 20.000 m² grote Vivo Stalowa Wola, een winkelcentrum project dat in aanbouw is en waarvan de oplevering is voorzien in oktober 2015. Op termijn zullen een grote bouwmarkt en een retail-park naast het winkelcentrum verrijzen, waarmee het totale project 32.500 m² groot wordt.
Voor het tweede project, het 21.800 m² grote Vivo Krosno, is de grond gekocht. Er wordt nu gewerkt aan de bouwvergunning. Oplevering is voorzien in het voorjaar van 2017. Bij het winkelcentrum wordt een Leroy Merlin bouwmarkt gebouwd.
Diverse andere projecten bevinden zich in de voorbereidings- en optie-fase, waarbij op dit moment nog geen bindende contracten zijn getekend.

Sico van Ammers, algemeen directeur van Van der Vorm Vastgoed Groep: ‘Acteeum biedt ons de mogelijkheid te participeren in de opbouw van winkelinfrastructuur in de Poolse provinciesteden. De in de regio dominante centra kennen een gezonde basis met een groot verzorgingsgebied en een goede infrastructuur.’

Binnenkort presenteert Acteeum een aantal nieuwe investeringsmogelijkheden aan geïnteresseerde investeerders. Het betreft onder andere een combinatie van bestaande winkelcentra en centra in ontwikkeling. Daarnaast is een portefeuille met bestaande winkelcentra met een herontwikkelings-potentie in voorbereiding. Met de winkelcentra Ogrody in Elblag (van 17.000 m² naar meer dan 40.000 m²) en Sarni Stok in Bielsko Biala (van 30.000 naar 33.000 m²) heeft Acteeum inmiddels ruime ervaring met binnenstedelijke uitbreiding opgedaan. Deze twee winkelcentra zijn eigendom CBRE Global Investors. Dit marktsegment zal volgens Acteeum de Poolse retailmarkt in de komende jaren gaan domineren.