19 juni 2019


Op een zonnige doordeweekse dag zitten we in de achtertuin van de woning van Wim Boender senior in Rhoon en praten we onder het genot van een drankje over de geschiedenis van de familie Boender bij Van der Vorm Vastgoed. Twee heren met een rijke historie binnen de Van der Vorm Groep, Wim senior bij het bouwbedrijf en Wim junior bij de vastgoed tak.

“Een ijsje halen in je ochtendjas en op badslippers”

Wim Boender sr. is in januari 1960 in dienst getreden van Van der Vorm. De eerste 7 jaar heeft hij gewerkt als uitvoerder, daarna is hij doorgegroeid naar bedrijfsleider. Als bedrijf was Van der Vorm zeer behoudend. Met name Jan van der Vorm deed geen rare sprongen, of je moet het ijsje halen in ochtendjas en op badslippers in Rhoon, waar de familie destijds woonde, een rare sprong vinden.

“Bouw en Vastgoed waren echt gescheiden”

Wim jr. en Wim sr. hebben tijdens hun dienstverband nooit met elkaar samengewerkt. Bouw en Vastgoed waren echt gescheiden. Wel was het zo dat als er bijvoorbeeld timmerlieden tekort waren, dan werd Wim jr. ingeschakeld. Materiaal, steigers en aanhangwagens gingen ook over en weer. Vastgoed haalde de materialen op in Papendrecht. Ook het wagenpark zat in Papendrecht. Daar sleutelde men zelf aan de auto’s. Men had eigen automonteurs en reparaties deed men zelf, alleen grote schades werden uitbesteed. Alles was eigendom bij Van der Vorm, men had een hekel aan lease.

“ Familie Boender binnen Van der Vorm”

Wim sr. heeft tot zijn 65ste bij Vorm gewerkt. Voor die tijd was dat heel bijzonder, want men kon toen al op 57-jarige leeftijd met pensioen. Wim jr. heeft vorige maand zijn 40-jarig dienstverband gevierd bij Van der Vorm Vastgoed. Hij dacht 40 jaar geleden vakantie te gaan vieren, maar het busje werd al voorgereden waar hij kon instappen. Zo begon zijn carrière bij Van der Vorm Vastgoed. Ook de andere zoon van Wim sr. heeft bij Van der Vorm gewerkt, evenals neef Arie en neef Kees.

Beide zijn trots op wat ze gedaan hebben. Trots op de projecten die ze neer hebben mogen zetten. Voor beide geldt dat ze te maken hadden met een directie met een duidelijke visie. Publiekelijk viel men elkaar niet aan.

“De splitsing”

In 1999, vlak voor de splitsing tussen bouw en vastgoed, is Wim sr. met pensioen gegaan. Hij had mooi z’n vrije dagen opgespaard, zodat hij voor de zomer in juni met pensioen kon. Hij was nog wel gevraagd om langer te blijven werken, maar dat wilde hij niet.

Voor Wim jr. brak een spannende tijd aan. Hij werkte als timmerman voor de onderhoudsdienst en de vraag was blijft dit bestaan of wordt men opgeslokt door het bouwbedrijf? Binnen het bedrijf ontstonden twee kampen. Er was geen haat en nijt, maar wel degelijk een splitsing. Bij de bouw zaten de grote werken, bij de onderhoudsdienst de kleinere. Het meeste geld zat in Vastgoed.

“Hoogte- en dieptepunten”

Hoogtepunten in het Boender tijdperk waren er volop. Voor jr. de recente viering van zijn 40 jarig dienstverband. Hij is er – met recht – trots op dat hij is doorgegroeid van timmerman naar service manager.

Voor sr. zaten de hoogtepunten meer in de omgang met medewerkers; de lange dienstverbanden met veel jubilarissen.

“Je was geen timmerman, maar een artiest”

Op de vraag of de heren de tijd bij Van der Vorm in 3 tot 5 woorden kunnen beschrijven wordt direct door beide het familiegevoel genoemd. Wim jr. had het gevoel deel uit te maken van de familie, waarin werd gezegd dat je geen timmerman was, maar je was een artiest. Dat was echt de kroon op je werk. Voor sr. gold dat het hele bedrijf van hoog tot laag een familiegevoel gaf. Er werd gewerkt met eigen mensen en die kregen ook de waardering van het bedrijf.

Iedereen was betrokken en er heerste een echt ‘wij’ gevoel.

“Flexibel dynamisch”


Op de vraag hoe men tegen het huidige Van der Vorm Vastgoed bedrijf aankijkt geeft jr. aan dat het een heel dynamisch bedrijf is. We gaan van Londen naar Parijs, kopen hier een winkelcentrum en daar een mooi grachtenpand. Beter omschreven als flexibel dynamisch.

Sr vult hierop aan dat hij het erg knap vindt hoe Margreet haar bedrijf heeft uitgebouwd. Ze heeft de moed gehad het op te pakken en ermee verder te gaan. Daan doet het met zijn bouwbedrijf ook erg goed.

En zo sluiten we deze zonnige donderdagmiddag af onder het genot van een drankje met twee heren die nog uren over Van der Vorm kunnen praten.