Januari 2023

Het nieuwe hotelgevoel in de Toren van Oud

In 1953 werd door Jacobus Oud het eerste ontwerp gemaakt voor het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Het ontwerp was een voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen.
Na zijn overlijden heeft zijn zoon Hans Oud het gebouw gerealiseerd. Een destijds uiterst moderne, vrijstaande driehoekige hoteltoren was een imposant integraal onderdeel van het complex. In de kern van de toren kregen de rookkanalen van de ‘eigen’ energiecentrale een plek.

Uiteindelijk was het exploiteren van de hoteltoren een lastige opgave. In de praktijk heeft de toren vele verschillende functies gehad, tot en met studenten en antikraak aan toe.

Een complete renovatie, inclusief verwijdering van betonconstructies en rookkanalen heeft de Toren van Oud een nieuwe woonfunctie gegeven: short stay appartmenten. Door de nieuwe indeling was er ruimte voor twee appartementen per woonlaag.
Tijdens de ontwikkeling is de toren aangekocht door Van der Vorm Vastgoed. Midden in de Corona-pandemie is de toren opgeleverd en sinds deze oplevering in 2020 is de Toren van Oud permanent geheel verhuurd. Een groot succes.

Een deel van het succes van de toren zit zeker ook in de kwaliteit van de lobby. Niet alleen is daar de lekkerste koffie in alle soorten beschikbaar voor bewoners, hier is ook hospitality manager op gezette tijden aanwezig voor allerhande vragen, tips, service of gewoon een gezellig gesprek. In deze lobby ontmoeten de huurders, veelal expats, elkaar en hebben zo ook een eigen uniek netwerk in dit bijzondere stukje Den Haag.